Alla politiska partier omges av skandaler, men det parti som sticker ut som mest måste nog ändå vara Sverigedemokraterna. Det går knappast en vecka utan att vi läser om en ny skandal i det här partiet. Här nedan kommer ett urval av några av de skandaler som drabbat partiet – bara under de senaste åren.

2017

Bara hälften av året har gått, men Sverigedemokraterna har redan hunnit dra på sig många skandaler.

Monika Vollmer, en aktiv ersättare för Sverigedemokraterna i vård- och omsorgsnämnden i Ludvika kommun, har vid flera tillfällen uttryckt sitt hat mot muslimer och flyktingar.

Två andra SD-politiker ombads lämna partiet efter de fällt rasistiska kommentarer och publicerat bilder med nazistiskt innehåll på sociala medier. Detta uppdagades av sajten ”Inte rasist, men”.

Även Markus Palmheim, ledamot för SD i Danderyd, skrev nedvärderande om araber och flyktingar.

Henrik Wallin delade ut flera nazistiska propagandabilder, bland annat en för vitmaktorganisationen Blood and Honour med ett synligt hakkors.

En SD-politiker i Södertälje polisanmäldes efter han skrivit en hotfull (och främlingsfientlig) kommentar på Facebook riktad mot S-politikern Elina Gustafsson.

SD:s rättspolitiska talesperson Kent Ekeroth är ständigt i trubbel och nu senast åtalades han för misshandel på grund av ett krogbråk.

Ekobrottsmyndigheten väckte åtal mot Anders Forsberg, en riksdagsledamot och före detta styrelseledamot för SD:s distrikt Skaraborg. Brottsmisstankarna gällde grov förskingring, trolöshet mot huvudman och olovligt förfogande. Forsberg hördes samtidigt kränka SD-företrädarna som anmält honom.

Kommunpolitikern Leon Jensen tog fram en pistol på ett möte i Tingsryds kommunhus.

Ulf Erlandsson (SD) avgick från sin post som kommunalråd och förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Hässleholm, sedan han spridit rasistiska texter i sociala medier. Även sex av Erlandssons vänner avsade sig sina politiska uppdrag efter det avslöjades att han fått ut 160 000 kronor i felaktigt utbetalda ersättningar.

Allt ovan har alltså redan hänt under 2017 och det verkar som att trenden håller i sig, så det är kanske bara att vänta på vad som kommer härnäst.

2016

Även förra året var fullt av skandaler inom Sverigedemokraterna, bland annat följande.

Två tjänstemän som avskedades från partiet under 2013 efter anklagelser om våldtäkt och sexuella trakasserier välkomnades tillbaka till partiet förra året, trots att partiet offentligt fördömde händelserna.

SD:s före detta kassör och ekonomichef Per Björklund åtalades för medhjälp till grovt skattebrott och ledamoten Martin Kinnunen åtalades för grov ekonomisk brottslighet.

SD-riksdagsledamoten Anders Forsberg anklagades för förskingring, efter att som kassör i Falköping ha betalat ut pengar till sig själv.

SD:s Anneli Jakobsson uppmanade till bojkott av en matbutik i Vimmerby, efter att de marknadsfört mat som äts under en muslimsk högtid och Bosse Fransson, en styrelseledamot i samma stad, skrev på Facebook om svartskallar och att ”lorten ska bort”.

Slutord

Detta är bara ett urval av alla skandaler under 2016 och det har även funnit massvis med skandaler under tidigare år, såsom 2014 när Jimmie Åkesson erkände att han tillsammans med sin sambo spelat bort över 500 000 kronor på nätcasino under ett år, vilket var mer än han hade tjänat under samma tid. I efterhand kom det ut under intervjuver, bland annat från SR och P4, att han erkänner sitt spelande och att han ser det som en varning.  De allra flesta skandalerna handlar om rasism och pengar, vilket verkar vara Sverigedemokraternas största problemområden. Visserligen får de fler och fler röster från väljarna, men om de vill kunna bli ett större parti tror vi att de behöver ta itu med de här problemen så fort som möjligt.